Terug naar de referenties

Gemeente Moorslede

Geluidsabsorberende plafond- en wandpanelen muzieklokalen

Voor Gemeente Moorslede mocht Acoustic Projects drie muzieklokalen akoestisch onder handen nemen in het Oud Gemeentehuis van Dadizele. De muzieklokalen worden er benut door de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (kortweg STAP Dadizele), alwaar de leerlingen er in een vriendelijke en creatieve sfeer hun muziekkunsten kunnen bijscholen.

Het Oud Gemeentehuis van Dadizele vormt de ideale, feeërieke locatie om deze activiteiten te laten doorgaan. De locatie is immers in 2021 binnen volledig gerenoveerd, waarbij de oorspronkelijke gevel gevrijwaard bleef. Het gebouw heeft een nieuwe invulling gekregen en doet momenteel dienst voor onder meer muzieklessen, vergaderingen, recepties/ontmoetingen en tentoonstellingen, kortom voor een geheel gediversifieerd publiek! De muzieklokalen bleken al snel bijna onbruikbaar te zijn voor de lessen, daar ze te maken hadden met een bijzonder lange nagalm. Mede door de dimensies, vormen en gebruikte materialen in de ruimtes vormen deze factoren voor een slechte spraakverstaanbaarheid en verminderde klankvoortzetting.

In voorfase werd samen met het gemeentebestuur verschillende ontwerpen onder de loep genomen naar mogelijke indeling van de akoestische panelen. Uiteindelijk werd beslist om aan de hand van het juiste aantal vierkante meters aan panelen deze te bevestigen mee met de schuinte van het dak. Hiermee blijft de rustieke look van de houten balken behouden. Er werd enerzijds geopteerd voor de Basic plafondpanelen voorzien van een wit aluminium kader. Anderzijds werden de kale reflectiewanden voorzien van Fabric wandpanelen met een stoffering in een witte kleur. Dit bleek het minst afbreuk te doen aan het bestaande interieur en biedt een nog betere geluidsabsorptie in de ruimte. Vanaf heden kunnen de muzieklessen terug doorgaan in een optimale akoestische sfeer! Jammer dat we aan foto's het verschil niet hoorbaar kunnen maken, want het verschil is fenomenaal!