Terug naar de referenties

Gemeente Hooglede

Geluidsscherm Ecowand Planta omgevingslawaai

Voor de gemeente Hooglede mocht Acoustic Projects de opdracht behartigen voor het leveren en plaatsen van een geluidsmuur rond het jeugdhuis JOC De Prik. Deze opdracht werd vrijgegeven in het kader van een actieplan om de geluidsoverlast in de buurt te beperken. Om de goede verhouding tussen jongeren en de buurt te waarborgen bleek deze investering noodzakelijk, temeer de laatste jaren extra woongelegenheid rond het jeugdhuis gebouwd werd. De gemeente zocht en vond hiervoor het vertrouwen bij Acoustic Projects.

De 4 meter hoge geluidswand is opgebouwd uit een Ecowand-Planta afscherming. Dit groenscherm wordt door afzonderlijke absorberende cassettes opgetrokken tussen HEA-kolommen. Het geheel wordt gekoppeld op ondergronds, geheide kolommen, dienst doende als funderingspalen bestand tegen windbelasting. Het geluidsscherm is daarenboven voorzien van transparante delen op ooghoogte, waardoor het zicht naar buiten toe gewaarborgd blijft.

Het 32 meter lange geluidsscherm werd zo opgebouwd dat het jeugdhuis geen plaats verliest voor de activiteiten van de jongeren. Na de plaatsing ervan werd zelfs, aan de binnenzijde, een nieuw terras aangelegd, toegewerkt tot tegenaan de betonplint van de geluidsmuur. Aan de straatkant werd het geheel gefatsoeneerd door de aanleg van nieuwe bomen en planten. Alsook werd klimop aangeplant om tussen de geluidscassettes door te laten groeien, zodoende een volwaardig groenscherm te bekomen. Vanaf heden kan de jeugd zorgeloos genieten van hun activiteiten zonder grote geluidsoverlast te veroorzaken. Op die manier blijft een goede band met de buurt behouden.