Terug naar de referenties

Gemeente Staden

Ronde akoestische PETAC plafondpanelen

Voor de Buitenschoolse Kinderopvang van de Gemeente Staden stond Acoustic Projects in voor de optimalisatie van de akoestiek in de speelruimtes. Het amusement van kinderen brengt niet alleen plezier met zich mee, het gaat ook vaak gepaard met hoge decibels. Kinderen zijn zich er niet van bewust, maar het weegt vaak op het welzijn van de begeleiders, alsook zal het onmiskenbaar effect hebben op de ontwikkeling van het gehoor bij de kinderen.

De ruimtes van BKO De Paddenstoel zijn door hun grootte en aard van de gebruikte materialen vatbaar voor de lange nagalmtijden. Het is door deze nagalm dat het hoge geluidsniveau van de gillende kinderen (vaak tot 85 dB) als onaangenaam ervaren wordt. Dit is vergelijkvaar met een voorbijrijdende goederentrein.

Gemeente Staden kwam in contact met Acoustic Projects om hiervoor de gepaste oplossing te vinden. Tijdens het voorontwerp werd gezocht naar zowel de akoestische oplossing als een decoratieve invulling van de ruimtes. Zo werd voorgesteld om met speelse elementen aan het plafond te werken, daar deze het grootste reflectievlak in de ruimtes vormde. Uiteindelijk werd gekozen om te werken met de PETAC geluidsabsorberende panelen, dewelke versneden in cirkels in verschillende diameters. Deze werden willekeurig opgehangen aan het plafond, al ware het zwevende elementen. Hierdoor straalt het enerzijds rust uit, zich wanend in een hemellandschap, anderzijds weerspiegelen ze het speelse karakter van de kinderen.